Excel'de Formüldeki Referans Hücreleri Sabitleme

Başlık pek anlamlı görünmeyebilir. Şöyle açıklayayım;
Bir hücreye yazdığınız formüller, başka bir hücreyi referans gibi kullanıyorsa, yani mesela c5 hücresine "=a5*5" gibi bir formül girdiyseniz, bu formülü köşesinden çekerek ya da Ctrl+C ve Ctrl+V marifeti ile diğer hücrelere kopyalarsanız, formüldeki referans hücresi de değişir.
Örnek:
Burada, B3 hücresinde 3 değeri var. Sonra D3 hücresine "=B3*5" formülü girilmiş. Sonra da bu formül sağa doğru kopyalanmış. Ancak görülüyor ki sağa doğru kopyalarken, formüldeki referans hücresi de(B3) sağa doğru kaymış ve sırayla "C3, D3, E3" olmuş.
İşte bunu önlemek için bize gerekli olan "$". Yok, "parasını verir hallederiz" anlamında değil :) Kastettiğim; formülde $ işareti kullanmak. Şöyle ki;
Formülde sabit kalmasını istediğimiz kısmın (kolon mu, satır mı sabit kalacak ona göre) başına $ işareti koyarak bunu çözüyoruz. Yani sadece formüldeki hücrenin kolonunu sabitleyeceksek kolonu belirten harften önce ($B3 gibi), sadece satırı sabitleyeceksek satırı belirten rakamdan önce (B$3 gibi), her ikisini de, hem kolunu hem satırı sabitleyeceksek, ikisinden de önce ($B$3 gibi), $ işareti kullanıyoruz.
Örneğin euro kuru ile çalışan bir tablomuz var ve bu kuru tablonun genelinde kullanıyoruz.
Tabloda, kur rakamımızı B1 hücresine yazmışız. Sonra, harcama ve gelir rakamlarının euro değerlerini girmişiz. Bunların TL karşılıklarını bulacağız. B7 hücresine formülü gördüğümüz gibi, yani kur referansımızın hem sütununu hem satırını sabitleyecek şekilde "$B$1" giriyoruz. Ve girdiğimiz bu tek formülü sağdaki ve aşağıdaki hücrelere kopyalıyoruz.
Bu şu demek oluyor. Tablonun neresine gidersen git (sağına, soluna, aşağısına, yukarısına), gittiğin yerden bağımsız olarak aldığın hücre referansı hep B1 olsun. 

Kısayol:

"$" yazmak zor geliyorsa, F4 tuşu, bu işi sizin yerinize yapıyor. Formülü yazarken referans hücremize tıkladık (örneğin B1), ardından hemen F4 tuşuna basıyoruz (isteğimize göre, aşağıdaki açıklamalarda yazılan sayıda F4'e basmaya devam ediyoruz);
  • İlk basışta hem sütunu, hem de satırı sabitler ($B$1 gibi)
  • İkinci basışta sadece satırı sabitler (B$1 gibi)
  • Üçüncü basışta  sadece sütunu sabitler ($B1 gibi)
  • Dördüncü basışta sabitlemeyi kaldırıp referansı normale döndürür (B1 gibi)
Not: MS Office'in MacOS versiyonunda da aynı işi F4 veya COMMAND + T tuş kombinasyonu ile yapabiliyorsunuz.


Güç sizinle olsun :)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Birkaç Excel Kısayolu ile selam!

Excel'de Toplama, Ortalama Alma, Sayma, Minimum, Maksimum bulma

Sorularınız ve Önerileriniz İçin İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *